Planerad kull

Planerad kull


Våren 2022 planerar vi att para våran lilla Salt. 


HD-index varierar ju lite men vid dagens datum 210909 så ligger det på 102, vilket gör att det är en godkänd parning inom SVK.

Vi förväntar oss allroundjagande hundar med mycket driv, duktiga i fågel och goda apportörer samt har klövviltsintresse. Då Salt skallar i löpan hoppas och tror vi att avkommorna också kommer att göra det. 

SE39264/2019 J Sub Terram Bjuder Till "Salt"
Färg: svartskimmel
Far: VDH/DST234446 Bink Vom Teuberschlag
Mor: SE40174/2016 Vildatyras Bree

HD B
AD 0

Jaktprov 1:a pris UKL, 1:a pris ÖKL

SVK Östras vandringspris bästa hund UKL
Dragets Kings vandringspris, Bästa Strävhårig Vorsteh UKL

Exteriörbedömning: Excellent
BPH med skott genomfört

Salt är en underbar tik som får de flesta att smälta. Hon jagar målmedvetet och tar mycket mark med sig. Hon har en fantastisk fågelhantering med en stark avance och hon är lugn i uppflog. Eftersom hon tidigt visade framfötterna när det gäller fågeljakten så undvek vi medvetet att jaga klövvilt med henne så tidigt som vi (eller snarare husse… 😉) brukar. Hon startade på Östras ordinarie fältprov hösten-20 med toppenresultat. Första dagen i UKL fick hon 1:a pris efter två kanonfina fågelsituationer. Dag två startades hon i ÖKL och fick fältbetyg 8 (två fällningar) och är därmed uppe i elitklass – efter två starter! En egenskap som hon har som vi värdesätter är att hon har lätt att slappna av. Mellan släppen på jaktproven eller bakom ett gömsle vid duv/kråk/andjakt sitter hon lugnt och tittar eller lägger sig ner och vilar. Tydlig av- och påknapp.
Efter jaktprovsdebuten släpptes hon på övrigt vilt. Även då presterar hon på topp. Hon har haft rådjur, hare, räv och älg framför sig och hon skallar i löpan. Hon låg t.ex. 40 sekunder bakom en räv i full skallgivning.

Salt har genomfört BPH med skott med ett samlingsord från beskrivaren: TRYGG

Som hund är hon enormt kärleksfull och vill gärna sitta nära i TV-soffan. Hon är vänligheten själv med andra hundar och människor.

SE14138/2018 J Myrbrännas Erk "Arras"
Färg: brunskimmel
Far: VDHZBDST213575 Votan Vom Oechtringer-Forst
Mor: SE42206/2014 Orla II Vom Liether-Moor
HD A
Jaktprov 1:a pris UKL, 1:a pris ÖKL
Viltspår: GK anlagsklass
Utställning: Excellent


Arras är en rejäl hane som jag träffade när han var runt 1 år gammal. Då tänkte jag att den här hunden måste jag lägga på minnet inför en eventuellt framtida parning. Så nu när det var dags att börja leta hanhund till parningen med våran Salt så kollade jag upp hur det gått för hanen som jag fallit för två år tidigare. Jodå, han var startad på prov med fina betyg och fina egenskapssiffror. Jag ringde husse, Roger, och blev ännu mer övertygad att det var rätt val.
Även om husse mest fokuserat på att jaga in Arras på fågel så fälldes bl.a. 5 älgar för honom hans första säsong.
Arras sköter fåglar på ett mycket bra sätt och han har en fantastisk avance samt är naturligt lugn i uppflog.

När det gäller klövviltsjakten så tar Arras sig an löpor och driver med skall vid synkontakt. Han håller i några hundra meter och kommer sen tillbaka. Arras är även en duktig eftersökshund.

Utseende mässigt så är han åt det större hållet, har bra hårlag och ett maskulint huvud.

Om ni vill veta mer om Arras så får ni mer än gärna kontakta husse Roger Brännström 0703-550072